sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Lähtötunnelmia

Huh. Seikkailu Degerbyssä alkaa ihan pian! Tarkoitus siis olisi olla kolme kuukautta töissä Föglössä ja tarkemmin sanottuna sen kylässä Degerbyssä, vieraskoti Enigheten Gästhemissä. Tässä tekstissä minulla olisi tarkoituksena käydä läpi ajatuksia, jotka kyseinen reissu minussa herättää ja herättäähän se! Jopa pelonsekaisia ajatuksia.

Tuntuu kuin olisin lähdössä oikein ulkomaille asti, mutta Suomen rajojen sisäpuolellahan sitä vielä kuitenkin pysytään. Kai tätä nyt silti voi verrata ulkomaille töihin lähtöön? Suomella onneksi pärjätään suurimmaksi osaksi, mutta tuleva pomoni ei kuulemma osaa puhua suomea ja se tekee haasteelliseksi tilannetta. Joko ruotsia tai englantia täytyisi osata ja olenhan minä ruotsin kielentaitoani yrittänyt skarpata tässä viime päivinä. Onneksi minulle tuo ruotsin kieli ei ole koskaan niin paljoa tuottanut vaikeuksia kuin englannin kieli. AMK:ssakin taisi vielä olla kolmonen arvosanana siitä ja lukiossakin seiska eli ihan hyvät numerot ja tasot, joilla pitäisi kyllä hyvin pärjätä tilanteissa, missä tätä taitoa tarvitaan. Kuitenkin kielitaito on päässyt hieman ruostumaan, kun sitä ei ole aktiivisesti tarvinnut pitkään aikaan. Luotetaan silti siihen, että siellä se skarppaantuu! Niin minulle on ainakin sanottu, että se on tärkeintä, että uskaltaa lähteä. Kielen oppii sitten kun joutuu käyttämään sitä.

Varmaan joku ihminen voi miettiä, minkä helvetin takia se jonnekin pikkusaarelle töihin lähtee oikeastaan keskelle ei mitään. Sitten se sama ihminen ajattelee, että varmaan ei saanut töitä muualta ja menee sinne töihin. Tämä ei oikeastaan ole syy Ahvenanmaalle töihin lähtööni. Uskallan sanoa, että olisin saanut kyllä kesäksi about samalle aikajaksolle töitä nykyisestä työpaikastanikin, mikäli tätä olisin halunnut. En halunnut.

Kai ne syyt on tietynlaisessa hulluudessa (hullulla on hauskaa??), seikkailutahtoisuudessa, itseni "hakemisessa"... Nuorempana tein muutaman reissun Ahvenanmaalle kun porukat on karavaanareita ja siellä näin kuinka nuoria oli kesätöissä eri alueilla. Silloin jo ajattelin, että olisi varmaan ihan siisti kokemus lähteä kesäksi oikein töihin tänne, ja nyt sitä ollaan lähdössä. Olen jo myös vähän yli vuoden ajan haaveillut "irtiotosta" ihan näistä tavallisista ympyröistä, lähtemällä töihin joko Lappiin, ulkomaille tai Ahvenanmaalle. Täällä ei varmaan arki tule olemaankaan ihan peruskuvio, herääminen-töihin-tv:n katselua-nukkumaan... En pistäisi pahakseni vaikka menisi jokseenkin näin kuviot: aamukahvit merimaisemissa-töihin-iltauinnille mereen-nukkuun... Nautin myös sellaisista maisemista, mitä Ahvenanmaalla on. Merta, kalliota, hieman myös puustoa, ei ihan rakennuksia täyteen tupattu...

Eikä asioiden tarvitse aina mennä niin yksinkertaisesti ja helposti. Joskus on kiva seikkailla ja hakea omia rajojaan. Mistäs sitä tietäisi, jos tämä reissu menisi hyvin, niin löytäisi itsensä talvella vaikka jostain Lapin turismirysästä tahi jopa ulkomailta asti!

Mitäköhän vielä tähän kirjoittaisi? Jännitystä ja vähän jopa pelkoahan tässä alkaa kertymään! Pitäisi vaan pakata tavarat ja oikein! =) Jotkut varmaan ihmettelee sitäkin, että minkä vuoksi niiden kanssa niin höösään, mutta tuonne on varmaan vieläkin haastavampaa ottaa tavaroita mukaan kuin jos lähtisi ulkomaan kaupunkiin töihin. Föglö on kyllä lähempänä kotia kuin vaikka Brysseli, mutta siinä missä Brysselissä olisi kauppoja rinta rinnan niin Föglössä ei ole kuitenkaan kuin yksi hikinen K-kauppa. Siellä ei ihan niin vaan ostetakaan tavaroita, jos jotain tarvitsisikin. Olen kuitenkin menossa noin 700 asukkaan saarelle töihin.

Toivottavasti olen osannut mielenkiintoisella tavalla avata teille reissuani, alkuvalmistelujani ja mietteitä ennen reissuun lähtöä.


Täältä tähän.

Alkuvalmisteluja

Kuuden yön päästä seikkailu ja elämysten kesä 2010 pitäisi alkaa. Lähden jo 5.6 reissuun ja kohti Föglötä, mutta kesätyöt Enigheten gästhemissä alkavat vasta 12.6. Menemme ensin retkiseurueeni kanssa Kustavista lautalla Brändööseen, missä olemme muutaman yön. Sieltä sitten jatkamme matkaa Föglööseen. Retkiseurueeni jättää minut määränpäähäni ja jatkavat itse matkaansa kohti pääsaarta. Minä en siis tänä kesänä Ahvenanmaan pääsaarelle välttämättä mene. Vaikka kyllä suunnitelmissa on sitten jonain vapaapäivänä sielläkin piipahtaa tutustumassa paikkoihin. Tulevan asuntoni sijaintipaikasta minulla ei vielä ole tietoa, mutta työpaikkani ainakin sijaitsee Föglön saaressa ja tarkemmin sanottuna Degerbyn kylässä, mikä on saaren keskusta ja aivan lauttasatamassa. Tämä kyseinen lauttasatama on ainoa paikka mistä pääsee pääsaarelle lautalla näiltä pienemmiltä saarilta, joten todennäköisesti minulla on suht helppoa käydä tutustumassa pääsaareen, esimerkiksi Maarianhaminaan. Pyörähän minulla on käytössä ainakin, mutta pääsaarella liikkuvat myös linja-autot.

Tämä tuleva viikko kuluu pääosin "reissuun" valmistautuessa. Täytyy hommata vielä loput tarvittavat tavarat ja pakata ne kasseihin. Sinälläänhän on haastavampaa pakata tavarat tällaiseen "reissuun" pikkusaarelle, missä ei juuri palveluita ole kuin johonkin ulkomaahan lähdettäessä. Föglössä ei paljoa esimerkiksi vaatteita lisää ostella, mikäli jotain tarvetta sellaiselle ilmaantuisi. Täytyy siis huomioida tarkkaan, mitä ottaa mukaan. Säilytystilat ovat kuitenkin rajalliset, etenkin matkustaessa edestakaisin, että se tuo omat haasteensa. Koko vaatekaapin ja komeroiden sisältöjä ei voi kuitenkaan mukaan ottaa. Muuttoautolla kun ei ole tarkoitus reissata.

Kannettavan tietokoneenkin hankin tämän viikon maanantaina. Ja siihen tietenkin nykyajan muoti-ilmiön moggulan. Pitäisi kuulemma toimia yhteys Föglössä, saa nähdä sitten mikä on totuus. Kameraankin pitäisi ostaa muutama muistikortti, sillä uskon vakaasti, että kuvattaa tulee riittämään!

Ensimmäiset valmisteluthan tein itse asiassa jo aiemmin keväällä, kun otin punkkirokotteet. Paljon nekin maksoivat, neljäkymmentä euroa per rokote. Kolme kertaahan niitä rokotteita pitää ottaa, viimeisen otan syksyllä palatessani, kun siihen toisen ja kolmannen rokotteen väliin piti jättää väliä noin puoli vuotta.

Asuntona Föglössä minulla pitäisi olla mökki. Vielä asuntoasiaan ei kuitenkaan saatu varmuutta, kun viimeksi olin työnantajaan yhteydessä. Silloin työnantaja kertoi odottelevansa päätöstä mökin vuokraavalta taholta. Toivottavasti asia ratkeaa positiivisella tavalla, ettei tarvitse teltassa majoittua. Toinen toivottava asia on, että mökki olisi ihan pyöräilymatkan (enintään tuollainen 10 kilsaa) päässä työpaikalta. Olen kyllä jo kertonut työnantajalleni, että minulla on vain pyörä käytössä, joten eiköhän siellä ihan siedettävät työmatkat tule olemaan, kun työnantaja kuitenkin tästä huolimatta vielä tätä mökkiä minulle yrittää järjestää. Tai ei pelkästään minulle, vaan minun lisäksenihän täältä manner-Suomesta olisi tarkoitus tulla töihin myös kaksi muuta ihmistä.

Täältä tähän.